This is my knifemaking blog. I love to make my own knives - it's a great adventure - to make something out of nothing
:)
For additional contact please mail me - trollsky@bushcraft.info
Cześć Właśnie trafiłem na Twoje filmy na Wykopie. Jestem pod wrażeniem! Chodziło mi po głowie zrobienie noża, ale nie za bardzo wiedziałem, jak się do tego zabrać (na razie ograniczyłem się do oprawienia mojego noża kuchennego, który chociaż tandetny, to ulubiony, pech chciał, że pękła rączka - a może nie pech, bo dzięki temu zrobiłem nową). Mam pytanie - czy gdybym się zebrał i w końcu zabrał za robotę, będę mógł zwrócić się ewentualnie po radę? Byłbym wdzięczny. pozdrawiam
Dzięki, to mam na początek jedno, zasadnicze pytanie: skąd wziąć stal na nóż? Jest jakieś 'zwykłe' źródło, czyli sklepowe, czy trzeba oblecieć skupy złomu? I jeszcze jedno: robiąc rękojeść, po prostu ją przyklejasz? Czyli drewno, klej i miedziany pręt? żadnych nitów, nic takiego? Będę wdzięczny za odpowiedź, gdybyś nie chciał pisać tutaj, podaję na wszelki wypadek maila: marcin.grabowski22@wp.pl pozdrawiam
Czesc. Stal na pierwszy noz mozesz kupic na przyklad na www.damast.com.pl A ja moge Ci to zahartowac jak juz noz bedzie wyszlifowany :) Rekojesc jest bardzo ciasno spasowana zawsze, w polaczeniu z klejem nic tego nie ruszy :)
Cześć, dzięki za stronkę i za propozycję, ale jak już się wezmę, wolałbym zrobić wszystko samemu. Czyli sprawdzę, jak hartuje się stal w piecyku typu koza, bo takim akurat dysponuję :-) pozdrawiam
Cześć, mam jeszcze jedno pytanie, w sprawie hartowania właśnie. Próbowałem już z pierwszym nożem. Efekt dość mizerny, nie jestem tylko pewien dlaczego. Albo 1) zrobiłem coś źle - za mała temperatura na przykład (jak już pisałem, wrzuciłem nóż do piecyka, paliłem węglem drzewnym, dobrze rozdmuchałem żar, bo cug był za mały), albo za krótko go trzymałem. 2) Błąd podstawowy zrobiłem taki, że ostrzyłem nóż pod zbyt małym kątem, w związku z czym stal sporo straciła na grubości i ostrze wyszło 'delikatne'. Właśnie wycinam drugie. Jak sprawdzić, czy proces hartowania (w moich warunkach) przebiega prawidłowo? Co ewentualnie mogę zrobić inaczej? będę wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam.
Witam ;) Na imie mam Dawid i piszę z proźbą o nakierowanie mnie, poniewaz chcę zrobić nóż na 18 kuzyna :d widziałem wiele twoich filmikòw min. na wykopie i sadisticu ale jeśli nie ma problemu to mam kilka pytań.1. Jaka stal? Na damast widziałem np. D2 a czytałem, że dobrze sprawda się.2. Jakim papierem ściernym uzyskujesz taki połysk? Posiadam dość obszerny warsztat ale będę musiał ostrze wykonac ręcznie pilnikami.3. Jak dobrze zahartować ostrze i czy to konieczne ? Można rozgrzać stal palnikiem acytylenowym? Pozdrawiam dawiduch12@gmail.com
Hi, i am from Argentina. I want to congratulate you, you are an excellent knife maker and an excellent teacher!!! I really admire your works. Best regards
Amazing! I love your work and follow it closely. Just curious, what is it that you poured onto the leather to seal it?
OdpowiedzUsuńit is called saddle soap
UsuńCześć
OdpowiedzUsuńWłaśnie trafiłem na Twoje filmy na Wykopie. Jestem pod wrażeniem! Chodziło mi po głowie zrobienie noża, ale nie za bardzo wiedziałem, jak się do tego zabrać (na razie ograniczyłem się do oprawienia mojego noża kuchennego, który chociaż tandetny, to ulubiony, pech chciał, że pękła rączka - a może nie pech, bo dzięki temu zrobiłem nową).
Mam pytanie - czy gdybym się zebrał i w końcu zabrał za robotę, będę mógł zwrócić się ewentualnie po radę? Byłbym wdzięczny.
pozdrawiam
czesc, jasne ze mozesz - pomoge merytorycznie ile bede w stanie :)
UsuńDzięki,
Usuńto mam na początek jedno, zasadnicze pytanie: skąd wziąć stal na nóż? Jest jakieś 'zwykłe' źródło, czyli sklepowe, czy trzeba oblecieć skupy złomu?
I jeszcze jedno: robiąc rękojeść, po prostu ją przyklejasz? Czyli drewno, klej i miedziany pręt? żadnych nitów, nic takiego?
Będę wdzięczny za odpowiedź, gdybyś nie chciał pisać tutaj, podaję na wszelki wypadek maila: marcin.grabowski22@wp.pl
pozdrawiam
Czesc. Stal na pierwszy noz mozesz kupic na przyklad na www.damast.com.pl A ja moge Ci to zahartowac jak juz noz bedzie wyszlifowany :) Rekojesc jest bardzo ciasno spasowana zawsze, w polaczeniu z klejem nic tego nie ruszy :)
UsuńCześć, dzięki za stronkę i za propozycję, ale jak już się wezmę, wolałbym zrobić wszystko samemu. Czyli sprawdzę, jak hartuje się stal w piecyku typu koza, bo takim akurat dysponuję :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cześć, mam jeszcze jedno pytanie, w sprawie hartowania właśnie. Próbowałem już z pierwszym nożem. Efekt dość mizerny, nie jestem tylko pewien dlaczego. Albo 1) zrobiłem coś źle - za mała temperatura na przykład (jak już pisałem, wrzuciłem nóż do piecyka, paliłem węglem drzewnym, dobrze rozdmuchałem żar, bo cug był za mały), albo za krótko go trzymałem. 2) Błąd podstawowy zrobiłem taki, że ostrzyłem nóż pod zbyt małym kątem, w związku z czym stal sporo straciła na grubości i ostrze wyszło 'delikatne'. Właśnie wycinam drugie.
UsuńJak sprawdzić, czy proces hartowania (w moich warunkach) przebiega prawidłowo? Co ewentualnie mogę zrobić inaczej?
będę wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam.
Witam ;) Na imie mam Dawid i piszę z proźbą o nakierowanie mnie, poniewaz chcę zrobić nóż na 18 kuzyna :d widziałem wiele twoich filmikòw min. na wykopie i sadisticu ale jeśli nie ma problemu to mam kilka pytań.1. Jaka stal? Na damast widziałem np. D2 a czytałem, że dobrze sprawda się.2. Jakim papierem ściernym uzyskujesz taki połysk? Posiadam dość obszerny warsztat ale będę musiał ostrze wykonac ręcznie pilnikami.3. Jak dobrze zahartować ostrze i czy to konieczne ? Można rozgrzać stal palnikiem acytylenowym?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam dawiduch12@gmail.com
Hi, i am from Argentina. I want to congratulate you, you are an excellent knife maker and an excellent teacher!!! I really admire your works.
OdpowiedzUsuńBest regards